Sorry, je kunt je rechter muisknop niet gebruiken op deze website.
logo
Veelgestelde vragen en antwoorden, Mikka Fotografie, Bryja, IJslandse Hond

Veelgestelde Vragen

En hun antwoorden! Klik op de vraag om het antwoord te zien.

Wat is de locatie van de fotoshoot?

Ik heb geen studioruimte, dus de meeste shoots zijn op locatie. Je bepaalt zelf waar je de fotoshoot wilt laten plaatsvinden. In principe is (bijna) alles mogelijk. Natuurlijk kan ik ook ideeën aandragen wanneer je aangeeft in wat voor soort omgeving je de shoot zou willen. Een veel voorkomende omgeving met dieren is de natuur; bos/duinen/water. Maar een shoot bij een kerk of met graffiti kan bijvoorbeeld ook erg leuk zijn.

Met katten is het een ander verhaal; natuurlijk is het super leuk als een kat (aan een tuigje) mee kan naar een mooie locatie, maar dit moet hij dan wel goed gewend zijn, want een angstige kat op de foto willen we niet. Daarom worden katten veelal in de achtertuin gefotografeerd, of eventueel in huis.

Hoe lang duurt een fotoshoot?

Dit is altijd wat lastig om precies te voorspellen. Dit hangt er een beetje vanaf hoe de omstandigheden zijn en hoe goed het dier meewerkt.
Met honden/paarden is het vaak nodig om een stukje te lopen om een of meerdere mooie plekken uit te zoeken. Deze wandeling is op zich wel fijn om een beetje aan elkaar te wennen en om met de eigenaar te bespreken of er nog bepaalde wensen zijn voor de foto's.
Bij katten vind ik het extra belangrijk om ze vooraf even de tijd te geven om aan mij/mijn camera te wennen, zodat ze niet gelijk schrikken en wegkruipen.
Gemiddeld kunt u voor de shoot met 1 of 2 dieren ongeveer 1 à 1½ uur uittrekken.
Een Seniorshoot is op 1 locatie, en zal 30 tot 45 minuten duren, afhankelijk van wat het oudere dier nog aankan. Ook met pups zullen we geen 1½ uur lopen en passen we ons aan aan de leeftijd en het kunnen van de pup.

Mijn hond/kat/paard kan niet loslopen, is dat een probleem?

Nee hoor, dit is geen probleem! Natuurlijk is het wel het mooist als je dier lekker los kan lopen, maar dit is lang niet altijd mogelijk.
Gelukkig is er heel veel mogelijk qua nabewerking. Ik kan de foto's achteraf altijd nog zo bewerken dat het lijkt alsof je dier toch los geweest is. Het is wel fijn als je hier vooraf al rekening mee kunt houden. Dit kun je doen door een zo onopvallend mogelijk riempje/halsbandje/halster, etc. te gebruiken. Dit is het makkelijkste en netste weg te werken.

Onder aan deze pagina staat een voor en na foto als voorbeeld. Hier is wat meer aan gedaan dan een enkele riem of halstertouw wegwerken. Dit geeft een goede indicatie van de mogelijkheden.

Mijn hond kent geen commando's, kan hij toch op de foto?

Natuurlijk is het erg handig als de hond op commando kan blijven zitten/staan/liggen, of misschien zelfs nog een paar andere leuke commando's kent. Dat maakt het mij als fotograaf wat makkelijker en zorgt er voor dat ik meer mogelijkheden heb qua composities.
Maar ook als je hond geen commando's kent kunnen we mooie foto's maken. Net zoals dit bij katten lukt, die meestal ook geen commando's kennen. Met veel geduld, ervaring en wat handige foefjes komen we heel ver!

Het is slecht weer, gaat de shoot nog door?

Wanneer het op het moment van de shoot regent is dit over het algemeen wel een reden om te fotoshoot te verzetten. Uit veiligheid voor mijn apparatuur, maar het is ook niet leuk als het dier op elke foto nat te zien is.
In tegenstelling tot wat de meeste mensen vaak denken, hoeft het zonnetje echter niet persé te schijnen. Een mooie licht bewolkte dag is zelfs ideaal fotografieweer!

De temperaturen lopen erg hoog op, gaat de shoot nog door?

Hoewel ik in de zomer de shoots zo veel mogelijk vroeg of juist laat op de dag probeer in te plannen, om niet op het warmst van de dag te zitten, kan het toch erg warm zijn. Het welzijn van het dier gaat altijd voor, waardoor er besloten kan worden de shoot te verplaatsen. Het ene dier kan wat beter tegen de warmte dan de andere. Ras en leeftijd spelen hierbij ook een rol. Net als de soort shoot; foto's in het water, waarbij de hond of het paard lekker kan afkoelen, zullen bijvoorbeeld sneller kunnen dan foto's in het warme zand van de duinen zonder schaduw.
Buiten dat je geen risico's wilt lopen op oververhitting, is het natuurlijk ook niet zo mooi als de hond overal met de tong ver uit de bek op staat door de warmte.

Wat kan ik na de fotoshoot verwachten?

Na de fotoshoot ga ik alle foto's op mijn computer bekijken, selecteren, en de beste nabewerken. Hierna zet ik mijn selectie in een klein formaat met logo op een website waarna ik je de link stuur. Je kunt dan op je gemak kiezen welke foto's je graag digitaal in het originele formaat zonder logo zou willen ontvangen. Deze foto's kun je gebruiken voor afdrukken, uitvergrotingen etc. Tenslotte stuur ik ze via wetransfer naar je toe, inclusief diezelfde foto's in een webformaat met logo voor evt. internetgebruik.
Ik snap dat je erg benieuwd bent naar het resultaat, en daarom probeer ik dit altijd zo snel mogelijk met je te delen. Ik streef er altijd naar om ze binnen 3 weken te kunnen versturen, maar het kan natuurlijk altijd eens voorkomen dat ik nog bezig ben met de foto's van een eerdere fotoshoot, zodat je mogelijk iets langer moet wachten. Dit zal ik altijd zo goed mogelijk proberen aan te geven.

Ben je alleen fotograaf voor honden?

Nee, zeker niet! Mijn specialisatie is hond, dat klopt. Dit zijn de dieren waarin ik mij heb gespecialiseerd en het meest op de foto zet. Maar ook andere dieren of kinderen/volwassenen zijn zeker welkom voor een shoot!
In mijn vrije tijd maak ik heel veel foto's die niet op de website of facebook van Mikka Fotografie verschijnen; dieren in het wild, dieren in dierentuinen, dieren op evenementen. Ik heb ze allemaal voor mijn lens gehad, dus het blijft zeker niet alleen bij honden en heb ik ook met andere diersoorten veel ervaring.
Verder vind ik het ontzettend leuk om kinderen op de foto te zetten. Echt newborn ben ik niet zo in thuis, en is natuurlijk ook wat meer studiofotografie. Maar zo vanaf een leeftijd waarop ze zelf een beetje beginnen te lopen en we een leuke locatie buiten kunnen uitzoeken, dat vind ik geweldig!

Mag ik de foto's op internet delen?

Natuurlijk mag dat! Graag zelfs! Maar gebruik hiervoor wel de aangeleverde foto's met mijn logo erop.
Niet alleen omdat dit reclame voor mij is, maar ik wil ook niet dat mijn foto's door derden van internet afgeplukt kunnen worden en voor andere doeleinden worden gebruikt. Het logo, én het verkleinde webformaat (wat niet geschikt is om uit te vergroten/af te drukken etc.) beschermt ons hiertegen. Doordat dit bestand al verkleind is, komt de foto het mooist uit om deze via een laptop/computer te downloaden en naar het internet te uploaden. Gebeurt dit via een smartphone, verkleint deze de foto nog meer, en wordt de kwaliteit erg slecht.
Verder doe ik mijn best om de foto's zo goed mogelijk af te leveren en besteed ik best wat tijd in de nabewerking hiervan. Daarom is het niet de bedoeling om zelf nog een nabewerking of filter op de foto toe te passen.

Heb je nog een andere vraag waarvan het antwoord hier niet bij staat?

Laat het me weten en ik probeer deze zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ga met de schuif over de foto om de foto voor en na bewerking te zien. Hiermee wil ik laten zien dat het absoluut geen probleem is wanneer je dier niet los kan. Een riem of halstertouwtje wegwerken is geen probleem.

beforeafter